La primavera a la sang altera!
- Ariadna Vives
- 9 abr 2018
- 3 Min. de lectura
A la primavera es produeix un canvi molt significatiu en grans aspectes de la nostra vida.
Amb la notable millora del temps, l’augment de les temperatures, l’allargament dels dies i possibilitat de fer més plans i gaudir d’activitats a l’aire lliure, sol animar-nos més que qualsevol altra època de l’any. La primavera significa més hores de llum, i per tant, la mobilització d’hormones que afavoreixen un estat d’ànim positiu.
Tot i això, aquesta millora meteorològica deixa una petjada negativa a algunes persones, a les que provoca cansament, tristesa i falta d’energia coneguda com: astènia primaveral. Per aquest motiu, és important aprofitar tot allò que la natura ens regala i utilitzar-lo com a aliment per poder combatre-la.
És molt important incloure aliments de natura fresca i de sabor amarg que creixin fins cap amunt, ja que ens ajudaran a depurar l’organisme i en especial el fetge i la vesícula biliar.
Deixem enrere les llargues i caldoses coccions per incorporar aliments crus i saltats curts que mobilitzen l’energia dels aliments.
Una amanida ideal seria amb verdures de fulla verda amarga com són les endívies, escarola, fulla de roure, ruca, créixens, pastanaga, raves, germinats i xucrut sense pasteuritzar.
A part dels aliments verds i amargs, la primavera ens regala fruites i verdures d’altres colors i sabors que ens aportaran antioxidants i altres micronutrients molt interessants per aquesta època de floriment i transició cap a l’estiu.
FRUITS VERMELLS I ATARONJATS

La primavera porta amb ella els colors vius i els dies assolellats i a la natura es reflecteix perfectament amb els aliments que ens aporta com per exemple les maduixes, els gerds i les cireres que deuen el seu vermell a un potent antioxidant que supera amb creus a la vitamina E o a la vitamina C. Les maduixes tenen un efecte protector sobre el sistema circulatori, especialment influeixen en l’elasticitat dels vasos sanguinis. Els gerds són útils en cas d’anèmia o debilitat, ja que afavoreixen la producció de glòbuls vermells i les cireres, serveixen per mantenir unes articulacions sanes, milloren la circulació sanguínia i tenen efectes antiinflamatoris.
El color ataronjat dels albercocs i les nespres ens indiquen que són fruites riques en beta-carotens, antioxidants que ens ajudaran a preparar la pell per l’estiu i que també ens protegeixen la vista. Els albercocs, a més, destaquen pel seu contingut en ferro, tenen un efecte antiinflamatori i protector del fetge. Per altra banda, les nespres, són diürètics, reguladors del transit intestinal i útils en cas d’acidesa gàstrica.
CEBES I PÈSOLS

La natura és sàvia i a la primavera ens ofereix els calçots i les seves tendres riques en antioxidants i en sulfuris (derivats del sofre) amb efecte antisèptic que ens ajuden a eliminar paràsits i metalls pesants i milloren la circulació sanguínia.
Els calçots són rics en aigua i fibra pel que aporten molt poques calories, però és important no menjar-ne més de 10-15 unitats d’un cop perquè poden resultar indigestos. A part de consumir-los rostits, també es poden preparar en crema a l’estil vichyssoise, en truita, amanida o de base del sofregit.
La ceba tendra té les propietats de la seva seca amb l’avantatge que té un sabor més suau i és apte pels estómacs més delicats. A més, és molt útil per infeccions a les vies respiratòries per les seves propietats antisèptiques.
No hem d’oblidar els pèsols. Destaquen pel seu contingut en vitamines de grup B, que contribueixen al bon funcionament del sistema nerviós i de l’estat d’ànim. També ens aporten vitamina C, proteïnes, hidrats d’assimilació lenta i minerals com el ferro, calci i potassi.
És molt important que tinguem cura del nostre cos
per què és l’únic que ens acompanyarà tota la vida.
BENVINGUDA PRIMAVERA!
Ariadna Vives
Comments